SAY ZUZU – EVERY MILE (Re-Issue)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Strolling Bones Records
distr.: V2 BeNeLux

Eén van de bands die ons vorig jaar en begin dit jaar het meest aangenaam heeft weten te verrassen is de Amerikaanse alt.countryformatie ‘Say ZuZu’ uit Newmarket, New Hampshire. Deze groep werd al in 1992 opgericht door de broers Jon en James Nolan en hun jeugdvriendje Cliff Murphy. Van 1993 tot 2003 bracht ‘Say ZuZu’ zeven studioalbums en twee live-albums uit vooraleer ze besloten om een kleine 20 jaar helemaal uit de muziekwereld te stappen en zich op hun gezinsleven te concentreren.

Pas in 2022 vonden de heren elkaar terug en besloten ze om opnieuw samen muziek te gaan maken. Eerst werd er een verzamelalbum uitgebracht dat “Here Again: A Retrospective (1994-2002)” als titel kreeg en de beste liedjes uit hun 7 platen van die periode samenbracht. In maart 2023 kwamen ze met een splinternieuwe schitterende plaat op de proppen die “No Time To Lose” heet. De huidige bandleden van ’Say ZuZu’ zijn Jon Nolan (zang, gitaren, bas, lap steel, piano en keyboards), James Nolan (basgitaar), Cliff Murphy (zang, gitaren, mondharmonica en banjo), Jon Pistey (gitaren en bas) en Steve Ruhn (drums, percussie, mandoline en backing vocals).

Het succes dat ze sinds hun terugkeer mochten ervaren bracht de platenmaatschappij op het lovenswaardige idee om hun grootste bestseller-album “Every Mile” dat voor het eerst uitkwam in 2002 nu opnieuw op de markt te brengen, kwestie van al de nieuwe fans van ‘Say ZuZu’ te plezieren. Die plaat werd indertijd opgenomen met vier muzikanten: Jon Nolan op gitaren, piano, wurlitzer en mellotron en Cliff Murphy op gitaren, banjo en mondharmonica en met bassist Jon Pistey en drummer Tim Nylander als begeleidende ritmesectie.

Op de video bij deze recensie laten we ‘Say ZuZu’ aan het werk horen tijdens een live-optreden in Duitsland in 2004. Ze brengen achtereenvolgens de nummers “Colorado”, “Independence Day”, Neil Young’s klassieker “Like A Hurricane” en “The Boxing Song” waarvan de tweede en de vierde song uit het album “Every Mile” afkomstig zijn. Op deze heruitgave werden ook twee akoestische demo’s toegevoegd van andere songs uit het album: “Doldrums” en “Good Girl”.

De alt.country- en Americana-nummers volgen elkaar op deze plaat in sneltempo op in de vorm van rocksongs en countryballads, te beginnen met de swingende openingstrack “Lonely” en daarna verdergezet in “Wish Me Well”, “Glow”, “Independence Day”, “Don’t Leave” en slotballad “Still”. Qua stijl valt hun vroegere en huidige werk volgens ons het best te vergelijken met de sound die we dezer dagen te horen krijgen van bands als ‘Wilco’, ‘Drive-By Truckers’ of ‘Uncle Tupelo’. Goed nieuws is ook dat er in de loop van het volgende jaar nog eens vier oude albums van ‘Say ZuZu’ een heruitgave zullen krijgen via het ‘Strolling Bones Records’-label, zowel in cd-vorm als in de vorm van vinylplaten.

(valsam)